Proč draci?

Proč vlastně mám rád draky? Přijde mi to jako samozřejmost, ale když se nad tím zamyslím, není vůbec jednoduché definovat, proč tomu tak je.

Neměl jsem je rád odjakživa, jako někteří jiní. Bodem zlomu byla dračí diskuze na webu Pevnost.cz, založená Argonantem. Začala prostě: "Ale, co pořád elfové a trpaslíci - DRAKY to chce!!". Diskutovalo se zde o dracích ze všech možných pohledů - draci v historii, draci ve fantasy, současní draci, draci v kryptozoologii,  původ draků, dračí oheň... prostě vše, co má alespoň něco společného s draky. Otevřel mi úplně nový pohled na tyto tvory a já nasával informace jako houba. Různě po internetu jsem hledal jejich obrázky a jakékoli zmínky o nich. Od té doby jsem založil několik dračích webů, pořádal a zůčastnil se mnoha dračích srazů (sletů) a draci jsou stále mou velkou zálibou.

Proč ale zrovna draci?

Co je pro mě drak? Velký, šupinatý a rohatý tvor s blanitými křídly. Vyzařuje z něj síla a nespoutanost, v tom je jeho krása. Není dobrý ani zlý, prostě je jako sama příroda - drsný, divoký, svobodný. Život v ústraní lidí v lůně přírody a schopnost letu mu umožňuje vidět věci doslova z nadhledu. To v kombinaci s dlouhověkostí tvoří základ moudrosti, jež je další vlastnost, kterou si spojuji s draky.

Pokud jste na to ještě nepřišli sami, můj ideál draka se prakticky přesně shoduje s drakem jménem Draco z filmu Dračí srdce. Kdo tento film ještě neviděl, nedočítejte tento odstavec a běžte se na to podívat sami :) (následují prozrazení zápletky). Draco zde představuje samotářsky žijícího draka, jež neunáší princezny, ale za kterým někteří lidé chodí právě kvůli jeho moudrosti. Díky své dobré povaze daruje půlku svého srdce lidskému chlapci, jež utrpěl smrtelné zranění, čímž mu zachrání život. Z chlapce nakonec vyroste tyran, nicméně pořád ho s drakem pojí půlka jeho srdce. Draco již však svůj obětavý čin nemůže vzít zpátky. Nakonec obětuje svůj život, aby napravil svou chybu.

Dračí srdce

Můj pohled se ale nemusí vůbec shodovat s pohledem jiných. Draci jsou synonymem fantazie a stejně jako neznámé oblasti na mapách, označované "Zde jsou draci", může být naše fantazie děsivá a zároveň krásná. Záleží jen na nás, co si budeme chtít představit.

Komentáře
Napiště komentář
Jméno
E-mail
Content