Jak jde život

Je to už rok a 3 měsíce, co jsem opustil zdi škol a vrhnul se do pracovního procesu. Chtěl bych zde vyhodnotit, co se mi od té doby událo a čeho jsem dosáhl. Trochu seberefkexe nikdy neuškodí :)

Seznam.cz

Práce v Seznamu mi po profesní stránce dala hodně. Naučil jsem se na profesionální úrovni používat Linux, Vim, Python, MySQL a nakoukl pod kůži dalším technologiím, jako Nginx. Kromě toho jsem se naučil pracovat v týmu (skutečném týmu, ne jen nějakém hypotetickém školním týmu, kde to vždycky jeden odedře za všechny).

Stále se dost učím, nicméně už na začátku letočního roku mě začaly svrbět paty a zvažoval jsem o odchodu k Videoflotu. Tam mě táhly pro mě zajímavé technologie (Django), mnohem menší a flexibilnější kolektiv, možná vyhlídka podílení se na rodícím se startupu a hlavně možnost pracovat flexibilněji, možná i méně. Otestoval jsem si tam na týden práci a asi bych tam i šel, kdyby v Seznamu zrovna nezačali skloňovat REST API a další pro mě velmi zajímavé technologie. Seznam to nakonec vyhrál, ale po Videoflotu stále po očku pokukuju, protože Django je můj srdcový framework a moc rád bych v něm dělal více.

Touha po práci ve startupu a kratší pracovní době ve mě neuvadala, takže jsem na začátku července zkusil zaklepat na dveře Skypickeru. Nicméně moje představa, že bych mohl dělat méně než 40hod za měsíc se poněkud rozcházela s jejich představou 60+ hodin týdně. Na druhé straně, co jsem slyšel o jejich stylu práce, tak je to tak možná lepší.

Hledání startupu jsem prozatím vzdal a zkusil zatlačit na Seznam, jestli bych mohl pracovat na menší úvazek. Světe div se, ono to šlo :) Sice jsem druhý člověk v celém Seznamu, který pracuje na poloviční úvazek a trochu špatně se to vykazuje přes interní systém, ale funguje to. Teď jde jen o to, abych dobře zužitkoval nově nabytý volný čas, na čemž už usilovně pracuju.

Soukromé projekty

Stále provozuji RoCAPTCHu a díky dále zmíněným projektům jsem ji i trochu vylepšil, nicméně další vylepšování zatím není v plánu. O RoCAPTCHA testu si můžete více přečíst v samostatném článku.

Díky RoCAPTCHa testu mi pod rukama vyrostl další projekt - ShelterParser. Jde o parser webových stránek, jež dokáže vytáhnout ze stránek Českých útulků zvířat informace o jejich svěřencích a vydat je ve formě počítačově zpracovatelného výstupu. Abych měl tyto data kde prezentovat, založil jsem web NajdiMazla.cz. Původně jsem plánoval tento web postupně vylepšovat a zahrnout zde všechny České útulky. To mi trochu narušilo zjištění, že chvíli předemnou někdo založil stránky PesWeb.cz, jež se snaží v podstatě o to samé, akorát to už mají lepší. Proč dělat duplicitní systém, když už existuje lepší, takže NajdiMazla.cz už jen udržuju a navázel jsem spolupráci s Peswebem. V současné době domlouváme oboustranné poskytování dat, což Českým  útulkům prospějě nejvíc. Celkově bych o této problematice a o projektech s tím spojených chtěl popsat v samostatném článku.

V současné době pracuji na úplně novém projektu, jež v sobě spojuje moji práci (programování), oblíbené technologie (Django), pro mě nové technologie (PostgreSQL), můj dlouhodobý koníček (draci), přidanou hodnotu pro uživatele a komerční využití (affiliate). Půjde o katalog/srovnávač všech předmětů s dračí tématikou - sošky, knížky, dekorace, nábytek, plakáty, šperky a dalších. Už se nemůžu dočkat, až to spustím :)

Osobní život

V mém osobním životě se toho moc neudálo - pořád bydlím na Jundrově, akorát jsme si konečně koupili pračku a nemusíme už tahat prádlo do Seznamu. Dostal jsem se taky k několika velmi užitečným knížkám od lokálního vydavatelství Jan Melvil publishing.

Začal jsem přečtením knihy Startup za pakatel. Bylo velmi zajímavé přečíst si o příbězích lidí, jež rozjíždějí svá podnikání a rozhodně to upevnilo mou představu o rozvinutí bysnysu bez velkých vstupních nákladů. K téhle knížce se každopádně ještě vrátím, až budu ladit marketing u svého současného projektu.

Jako další kniha přišel na řadu Čtyřhodinový pracovní týden. Zhltl jsem to jedním dechem a vzal si z ní hned několik dobrých myšlenek:

Poslední kniha z poslední doby nese název Jídlo na první místě. Ještě jsem nenarazil na tam názorný a přitom vědecký popis, jak funguje lidské trávení cukrů, tuků a dalších látek v lidském těle. Dá se říct, že mi tato kniha v mnoha ohledech přetvořila mou představu o zdravém stravování. Některé rady už aplikuju, například se snažím nakupovat více kvalitních a nezpracovaných potravin a více si vařit. Zavedením snídaně, sestávající z vaječiny a zeleniny má také své pozitiva, například nemám dopoledne tolik hlad a mám více energie. každopádně tuhle knihu mohu doporučit úplně každému, kdo přijímá potravu (tedy kromě breathariánů).

Závěrem

A jak bych to vyhodnotil? Byl to skvělý rok. Neuvěřitelně jsem se zdokonalil v mé profesi (holt práce na fulltime), rozjel jsem užitečné projekty, aktivně se vzdělávám a plním si sny - mám teď více času díky práci na poloviční úvazek :) Peněz sice teď ubude, ale na tom už pracuju rozjetím affiliate projektu.

Co si naplánovat na další rok? Určitě se chci dále zdokonalovat profesně i osobnostně a hlavně pořádně rozjet affiliate marketing tak, aby mi přinesl minimálně jednou tolik, kolik si teď vydělám na poloviční úvazek. Dál bych si ještě chtěl najít nějakého koníčka, na kterém by si mohla moje mysl odpočinout od počítače a programování. Možná se vrátím zpátky k modelování :)

Komentáře
Avatar
Ondra
20. září 2014 18:11:57

Držím palec ať vše vyjde v soukromé i pracovní sféře, ono je to jen jeden život, a asi to nemá cenu oddělovat.
K affiliate marketingu doporučuji přečíst Attract Money Now od Joe Vitale - má tam velice dobré postřehy, zejména se mi zamlouvá jeho Hypnotic Marketing.

All the best
O.

Avatar
Vojtěch Oram
4. října 2014 16:06:40

Ondra: Díky za komentář! Právě o to se snažím - abych neměl život soukromý a pracovní, ale jen jeden super život :)
Díky za tip na knížku, určitě se na ni podívám.

Avatar
shuscfpkyy
15. března 2021 0:42:13


Napiště komentář
Jméno
E-mail
Content